Rehabilitation of the Garibaldi square

Cantù , Italy
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Visualització © COR
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Dibuix © COR
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Fotografia © Giacomo Morelli
Dibuix © COR
Visualització © Alvaro Negrello - Paolo Tagliabue
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Architects
COR arquitectos
Localització
Cantù , Italy
Any
2007
Pisos
1-5 pisos
Client
Cantù City Hall
Architects
COR arquitectos Roberto Cremascoli Edison Okumura Marta Rodrigues

The International Competition for the Functional and Urban Rehabilitation of the Garibaldi Square in Cantù, Italy, was launched in 2004 and divided into 2 phases. The first phase aimed, mainly, at the organisation and systematization of the road system as well as the proposal for rehabilitation of the Garibaldi square. The second phase was meant for a deeper study of the square and its function, destined only to 3 projects which were selected by a prestigious international jury (Luigi Snozzi, Pierre-Alain Croset, Arnaldo Pomodoro, Angelo Monti, Luca Ortalli).

Cantù is a city located in the north of Italy, in the Lombardy region, near Lake Como. In this urban context, the Garibaldi square takes a central position and is characterised by the historical presence of S.Paolo cathedral.

The idea to make a « restoration of use » was suggested by the local reality analysis and some historical images, which was a stimulus to work and a justification for the concept « returning the square to its inhabitants ».

In material terms, the project proposes a systematisation and clarification of the square’s space, eliminating all unnecessary elements and transforming the present « car roundabout » into an important urban square. This square is characterised as a rock “mountain” against which stands out, as scenery, the S.Paolo cathedral silhouette.

Projectes relacionats

  • Paul Reinhart Dreifach-Sporthalle
    Walter Bieler AG
  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB

Revista

Altres projectes per COR arquitectos

Rooftop pavillon at "Grande Hotel do Porto"
Porto
Gallarate Residential Complex
Gallarate, Italy
Rehabilitation of the Old Resin Factory
Marinha Grande