Rooftop pavillon at "Grande Hotel do Porto"

Porto
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Atelier XYZ
Dibuix © COR
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Rita Burmester
Dibuix © COR
Fotografia © Rita Burmester
Fotografia © Atelier XYZ
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Dibuix © COR
Architects
COR arquitectos
Localització
Porto
Any
2010
Pisos
1-5 pisos
Client
Sociedade Hoteleira Portugal
Architects
COR arquitectos Roberto Cremascoli Edison Okumura Marta Rodrigues

The Black Tower - Rooftop pavillon at "Grande Hotel do Porto"

The hotel “Grande Hotel do Porto” is located at the centre of Porto, Portugal, and it opened in 1880. In 1916 it underwent its first major enlargement, when the rooftop was adapted for use during the summertime. Throughout the years, it lost its recreational purpose and became useless.

The creation of a small building, which will support the activities intended for this space, is the attempt to return it to its former function of recreation and gathering.

This new volume is seen as a “container”, a hermetic box. It is torn at certain points, creating a game of light and shadow which determines the interior path. The building’s programme only includes two compartments which support the activities on the rooftop. At the construction level, a wooden structure has its interior covered in gypsum board and slate, in fish scale format, in the outside.

The new building’s shape and its external coating derived from its surroundings, the turrets seen on the rooftops of the most representative and ancient buildings. It is a reinterpretation of the historic and architectural elements of the city, giving them a contemporary identity.

A “piazza” on the rooftop.

Projectes relacionats

  • Herman Miller National Showroom
    Krueck Sexton Partners
  • The Ark, Condominiums
    Form4 Architecture
  • SFMOMA Rooftop Garden
    Jensen Architects
  • Kokoris Residence
    Jensen Architects
  • Turner Duckworth Offices
    Jensen Architects

Revista

Altres projectes per COR arquitectos

Gallarate Residential Complex
Gallarate, Italy
Rehabilitation of the Old Resin Factory
Marinha Grande
Rehabilitation of the Garibaldi square
Cantù , Italy