ÁguaVida building

Oeiras
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Visualisierung © HRA-Lisboa
Architekten
Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa
Standort
Oeiras
Jahr
2010
Client

SMAS DE OEIRAS E AMADORA

Author
HUMBERTO CONDE

Collaborators
FILIPE RAMALHO, JOANA CATARRÉ

Complementary Projects
P2S PROJECT SA

Building area
3.000,00 m²

Program
COMPETITION, 3rd Place

Renderings
HRA-Lisboa

The proposal defines itself as a point of connection between the three surrounding equipments – Poets Avenue, Poets Green Park and the future of the Town Hall Building. The design of the building is based on the materialization of "Water" in its three states - solid, liquid and gas. Just as these three states of water are formalized in a downward direction, combined with characteristics of atmospheric pressure and weather, these three elements are inserted in the proposal as a cyclic set of the water element, from the greater body of the building (Ice Block) till the dematerialization of this cold mass at the entrance floor level - transparent volumes - where a reflecting water plan is based, which by its microclimate potentiate the third state - Gas - by the evaporation process , that will be included in the climate system of the Temple.

The link with the surrounding area and attempt to free the massive ice at the base by the allusion of defrosting process leads to the creation of transparent volumes where Lobby and the Temple Store are located. This option releases the space, empowers a privileged relationship with the green structure of Poets Avenue and creates new spaces of wandering around the temple, with the start of the Poets Park and the future building of the Town Hall.

From Ice Block formalization, the unification of the three upper floors contained there situated, and in order to protect the inner and outer zones created from direct sunlight as well as the entire building, this will be covered by a second perforated facade. This skin is formed with perforations on the basis of the formation of ice, the growth of snowflake geometry - the hexagon. This action allows the entry of light with different implications depending on the type of use of the space.

Dazugehörige Projekte

  • 6280.CH Coworking Hub
    Evolution Design
  • Hohes Holz auf der Lichtung | Neubau Büro- und Verwaltungsgebäude für die Ziegler Group
    Brückner & Brückner Architekten
  • Turning Gray into Green : Meishe River Greenway and Fengxiang Park, Haikou,China
    Turenscape
  • Tongnan Dafosi Wetland Park
    Turenscape
  • Slow Down: Liupanshui Minghu Wetland Park
    Turenscape

Magazin

Andere Projekte von Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa

Building Estoril 153
Estoril
Condominium Quinta de Vale Verde
Estoril
Building Terraços de Cascais
Cascais
Single Family House in Parede
Parede
Building R. Das Mercês
Lisbon
Cobre Housing
Cascais