ÁguaVida building

Oeiras
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Visualización © HRA-Lisboa
Arquitectos
Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa
Ubicación
Oeiras
Año
2010
Client
SMAS DE OEIRAS E AMADORA
Author
HUMBERTO CONDE
Collaborators
FILIPE RAMALHO, JOANA CATARRÉ
Complementary Projects
P2S PROJECT SA
Building area
3.000,00 m²
Program
COMPETITION, 3rd Place

The proposal defines itself as a point of connection between the three surrounding equipments – Poets Avenue, Poets Green Park and the future of the Town Hall Building. The design of the building is based on the materialization of "Water" in its three states - solid, liquid and gas. Just as these three states of water are formalized in a downward direction, combined with characteristics of atmospheric pressure and weather, these three elements are inserted in the proposal as a cyclic set of the water element, from the greater body of the building (Ice Block) till the dematerialization of this cold mass at the entrance floor level - transparent volumes - where a reflecting water plan is based, which by its microclimate potentiate the third state - Gas - by the evaporation process , that will be included in the climate system of the Temple.

The link with the surrounding area and attempt to free the massive ice at the base by the allusion of defrosting process leads to the creation of transparent volumes where Lobby and the Temple Store are located. This option releases the space, empowers a privileged relationship with the green structure of Poets Avenue and creates new spaces of wandering around the temple, with the start of the Poets Park and the future building of the Town Hall.

From Ice Block formalization, the unification of the three upper floors contained there situated, and in order to protect the inner and outer zones created from direct sunlight as well as the entire building, this will be covered by a second perforated facade. This skin is formed with perforations on the basis of the formation of ice, the growth of snowflake geometry - the hexagon. This action allows the entry of light with different implications depending on the type of use of the space.

Proyectos relacionados

  • Dialogue Center “Przełomy”
    KWK Promes architect
  • Hotel in Czorsztyn
    KWK Promes architect
  • Farmhouse with Lap Pool
    GLUCK+
  • Bar House
    GLUCK+
  • Bronx Preparatory Charter School, Bronx
    GLUCK+

Magazine

Otros proyectos de Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa

Condominium Quinta de Vale Verde
Estoril
Building Terraços de Cascais
Cascais
Single Family House in Parede
Parede
Building R. Das Mercês
Lisbon
Cobre Housing
Cascais
Campo de Ourique House
Lisbon