INNATUR - Nature Interpretation Centre

Berlengas
Visualizzazione © HRA-Lisboa
Visualizzazione © HRA-Lisboa
Visualizzazione © HRA-Lisboa
Architetti
Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa
Sede
Berlengas
Anno
2012
Client
OPEN GAP
Author
HUMBERTO CONDE
Collaborators
SOFIA PACHECO, JOHANN FOLTZ, JOANA SIMÃO
Program
COMPETITION

Our vision for inNATUR_2 Competition is located in an island full of bays, pebbles and beaches, called Berlengas Island. In the contrast between natural and artificial, we found São João Baptista Fortress. A strong, big and monumental construction that seems to emerge from the natural rocks of the middle of the water, reunites all the surrounding atmosphere of the island.

The strategy is to appropriate the landscape through a subtle intervention, trying to built as less as possible. Instead of a building, why not create an infrastructure that values the Fortress and connects it to the surrounding, giving more strength into this location? Therefore, we generate a big gesture from the landscape in a concentric movement till we reach our final point – the Fortress.

This action is materialized by Platforms creating the connection between different moments – the Water, the Island and the Fortress. The Platforms are paths, ramps to be explored by foot so we can manage to move between the water and the earth. We have three ending points: a Pier, the boats dock from where people arrive; a Belvedere Point in the end of one of the platforms; and the Fortress Point where our Hostel and Interpretative Centre take place.

Our Hostel and Centre in the Fortress will reuse some buildings of the Fortress, being a way of revalue our Patrimony and as a different interpretation of Sustainability. The surrounding skeleton that shapes this Monument will incorporate the Hostel and all the Reception and common areas of both proposed programs. The peak of the intervention, the Epicenter of the circular movement will create an independent construction - the Interpretative Center, a Tower that is formed by different sized boxes, will reflect the exercise of looking outside from the center the entire Project.

Progetti collegati

  • Eclectic Apartment
    JUNG
  • „els“ – Elsbethenareal-Schrannenplatz
    F64 Architekten PartGmbB
  • Neubau Einfamilienhaus Liebefeld
    Johannes Saurer Architekt BSA
  • Neubau Sporthalle Sigmaringendorf
    dasch zürn + partner architekten Partnerschaft mbB
  • Guizhou South-Western Monority Ethnic Cultural Center
    West-line Studio

Rivista

Altri progetti di Humberto Conde Architects | HRA-Lisboa

Paris River Champagne Bar
Paris , Francia
Baltic Thermal Pool Park
Liepaja , Latvia
Vasco da Gama House
Cascais
L.I.B.O. Living in Borneo
Amsterdam, Paesi Bassi
Ocean Platform Prison
Pacific Ocean