dom aatrialny

 Back to Projects list
Year
2006

Działka, na której zaprojektowano dom posiada jeden mankament – dojazd od strony południowo – zachodniej. Aby uniknąć kolizji funkcjonalnej drogi do budynku z ogrodem, dojazd został zagłębiony w ziemi. Dało to pomysł wjazdu do środka budynku, bezpośrednio na poziom parteru. Takie rozwiązanie stąło się możliwe dzięki stworzeniu wewnętrznego atrium z mieszczącym się w nim podjazdem. W rezultacie budynek otwiera się swoimi tarasami na wszystkie strony w nieskrępowany sposób, a przybywający z zewnątrz nie może dostać się do ogrodu inaczej, jak tylko przechodząc przez atrium i dom. Dzięki temu udało się uzyskać nowy model przestrzenny domu – odwrotność budynku atrialnego.

Other Projects by KWK Promes architect

Centrum Dialogu “Przełomy”
Szczecin, Poland
Hotel w Czorsztynie
Czorsztyn, Poland
dom z kapsułą
Ruda Śląska, Poland
dom ukryty
Kłodzko, Poland
MultiVILLA
Katowice, Poland