1000m2 prefabricated

Vale de Cambra
© Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Photo © Fernando Guerra | FG+SG
Site plan
Drawing © Summary
Ground floor plan
Drawing © Summary
Upper floor plan
Drawing © Summary
Long section
Drawing © Summary
Cross section
Drawing © Summary
Detail section
Drawing © Summary
Arquitectos
SUMMARY Architects
Endereço
Rua das Gandras da Farrapa, 3730-282 Vale de Cambra
Ano
2019
Pisos
1-5 Stories
Cliente
Privado
Equipa
Samuel Gonçalves (project leader), Inês Vieira Rodrigues, João Meira, Gonçalo Vaz de Carvalho
Engineering
FTS, Technical Solutions
Prefabrication and Assembly
Farcimar, Soluções em Pré-Fabricados de Betão

After the release of a prototype (https://vimeo.com/144377983) and the exhibition in La Biennale di Venezia (http://www.summary.pt/portfolio/la-biennale-di-venezia/), SUMMARY studio unveils the newest project using their prefab and modular building systems. (https://vimeo.com/369589538)

The requirements for this project were boldly defined from the beginning: the construction should be fast, cost effective and changeable over time, which prompted the studio to use prefabricated elements and to leave parts of the project undefined, assuming the immediacy, flexibility and resources optimization as core themes.

The strategy was clear: a ground floor level for the multi-services program connected with the public space, crowned by the individual habitational units (six cabins with 45m2). Due to the differences between these two programs, it was created an independent access for each one, placing them in different levels and taking advantage of the natural ground’s slope.

The ground floor is shaped by prefabricated slabs and structural panels in the external perimeter. This area was conceived in a very flexible way: it’s possible to add or remove compartments or let the whole floor functioning as a big open space. Thus, the users may adapt the space according to their needs.

The first floor is all composed of Gomos System units. Considering that the maximum building area permitted by law was quite small, the requested empty space was used to separate the housing units. Designed and licensed as a collective housing building, with this feature this project offers the main advantages of single houses: clearly individualized entrances and a complete acoustic separation between the different units.

In the whole building, the structural material - precast concrete - is directly exposed, without any additional finishing, thus reducing the resources, the manpower and the arts involved in the construction process and, consequently, reducing its environmental impact. This approach has a direct effect in the acceleration of the building process: all its components are fully prepared in factory and quickly assembled in situ, performing at once as structure, insulation and cladding elements.

Projetos relacionados

  • Centillion Sofia
    DIN A4 Architektur
  • Joe and Rika Mansueto Library
    L-Plan Lighting Design
  • Terra Mineralia, Schloß Freudenstein
    L-Plan Lighting Design
  • シャングリ・ラホテル東京
    ワークテクト
  • 日本平ホテル
    ワークテクト

Revista

Outros projetos por SUMMARY Architects

Gomos
Arouca
La Biennale di Venezia - 15th International Architecture Exhibition
Venice, Itália