How to raise a 1000m2 building in a few months

Vale de Cambra
Evening Situation in the backyard of the complex
Visualization © Alban Wagener
 
 
CloseUp of one habitational unit
Visualization © Alban Wagener
 
 
Commerce typ A
Visualization © Alban Wagener
 
 
Commerce typ B
Visualization © Alban Wagener
 
 
Commerce typ C
Visualization © Alban Wagener
 
 
Arquitectos
SUMMARY Architects
Address
Vale de Cambra
Year
2017
Cost
100K - 1M
Stories
1-5 Stories

After the Gomos#1 prototype (https://vimeo.com/144377983) and the exhibition in La Biennale di Venezia (http://www.summary.pt/portfolio/la-biennale-di-venezia/), SUMMARY studio unveils the newest project using their modular building system.

This project was born in order to build housing and multi–services spaces, in a common roadside area in Vale de Cambra, Portugal. The client required that the construction should be fast, cost effective and changeable over time, which prompted the studio to use prefabricated elements and to leave parts of the project undefined.
In Alejandro Aravena words, “SUMMARY’s proposed set of prefabricated elements has managed to balance the logics of prefabricated infrastructure and architecture as support”*. This project configures a practical example of this architectural approach, assuming the immediacy, flexibility and resources optimization as the core themes.

The strategy is clear: a ground floor level for the multi-services program connected with the public space, crowned by the individual habitational units. Due to the differences between the two programs, it was created an independent access for each function, placing them in different levels and taking advantage of the natural ground’s slope.
The ground floor is composed by prefabricated slabs and structural panels in the whole exterior perimeter. Considering the building’s location, in a road-side area where everything changes too fast, the multi-services space is conceived in a very flexible way: the internal compartmentalization is made with removable panels with inner rails for the distribution of water and electricity systems. This enables future adjustments and modifications: it’s possible to add or remove compartments or let the whole level function as an open space. Thus, the users will make their own space, according to the program at hand.
The first floor is all composed of Gomos System units. Considering that the maximum building area permitted by law was quite short, the requested empty space was used to separate the housing units. Concepted and licensed as a collective housing building, with this split this project offers the main advantages of single houses: clearly individualized entrances and a complete acoustic separation between the different units.

The Vale de Cambra project construction just started and it will be finished within the end of 2017.

Client
Privat
Construction
Farcimar

Related Projects

Other Projects by SUMMARY Architects