House in Romeirão

Romeirão, Ericeira
照片 © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
照片 © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
照片 © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
照片 © ARX Portugal Arquitectos
照片 © ARX Portugal Arquitectos
图纸 © ARX Portugal Arquitectos
图纸 © ARX Portugal Arquitectos
图纸 © ARX Portugal Arquitectos
图纸 © ARX Portugal Arquitectos
图纸 © ARX Portugal Arquitectos
建筑师
ARX Portugal Arquitectos
地址
Romeirão, Ericeira, Romeirão, Ericeira
年份
2003
楼层
1-5层

The site has a strong rural character, with small plantations, orchards and pathways limited by roughly made stone property walls and, once in a while, houses, scattered in the landscape.

It is a steep slope facing south over the valley, furrowed by a small river and a mountain in the background. While the upper half of the site is ramped, the lower is built in steps. In the transition between both two clear references became the starting point for the project: a walnut tree and a watering tank.

The first site visits immediately suggested a volume lying on the slope, facing the entrance walkway and sheltering the house from the neighbours while opening the interior views to the southern valley.

The site's natural beauty dictated the project. The house develops in an intimate relation with the ground, penetrating it as the slope increases and eventually becoming part of the mountain where one can walk; then it is displaced while descending, reappearing on the slope.

A long volume was then drawn, like a line bent over itself and over the water tank and the tree. Between those elements the primary exterior space was created.

Along the house courtyards were excavated building spaces of intimacy and peace, generally lacking in an overexposed context: the entrance courtyard, the guestroom courtyard and the one of the corridor.

The edges of this tubular form bifurcate interacting in different ways with the exterior: the end of the main room is narrow and high overlooking the eastern valley; the wide and low end of the living room is suspended over the southern valley.

The private area of the house is serviced by an austere corridor whose ends represent opposite realities: the northern one opens to an intimate courtyard dug on the ground whilst the southern one opens to vast landscape, with the walnut tree in the foreground and the mountain in the distance.

相关项目

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

杂志

以下出品方的其他项目 ARX Portugal Arquitectos

House in Possanco
Possanco, Comporta
House in Martinhal
Martinhal, Sagres
Cascais Music Conservatory
Cascais
Ílhavo City Library
Ílhavo, Aveiro
O'Porto Blood Bank
O'Porto
Barreiro School of Technology
Barreiro