House in Aroeira II

Aroeira
© FG+SG - Fotografia de Arquitectura
Foto © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
Foto © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
Foto © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
Foto © FG+SG - Fotografia de Arquitectura
Dibujo © ARX Portugal Arquitectos
Dibujo © ARX Portugal Arquitectos
Dibujo © ARX Portugal Arquitectos
Dibujo © ARX Portugal Arquitectos
Dibujo © ARX Portugal Arquitectos
Arquitectos
ARX Portugal Arquitectos
Dirección
Aroeira, Aroeira
Año
2007
Pisos
1 - 5 pisos

This is the second project for the urbanization of the Aroeira's golf course, a field of lawns, sand zones and lakes, and in this case, also a pine tree area. The terrain is narrow and long, slightly triangulated and with a soft inclination alongside the lot. It is also densely occupied by large pines, which end suddenly at north by the immediate vicinity of the golf course.

The house consists on three continuous bodies, articulated by two patios. The first body, a ground floor, is longitudinal to the entrance and is used as garage and working area. The second is transversal and comprises the common life of the house, the kitchen and living-rooms, overlapped in two storeys, opening up to the landscape. The last one is once again longitudinal and a one-floor body, now in suspension, and comprises the bedroom area.

The two patios are layered in white manufactured tile, the first one destined to a service usage and the second one, of double height, complements the living-room ambiance with a gardened mirror pool.

The house design has specially centred on the relationship it establishes with the topography and the distant landscape.

It has assumed a serpentine shape, sliding across the slope, leaning whether to one longitudinal limit or the other, therefore assuring privacy where needed and allowing the enjoyment of the landscape when wanted.

At the same time the natural curve of land goes down, the roof goes up, and the house shifts from a ground-based situation to a floating one, supported by the delicate metal columns and drawing a trail across the garden down to the pool.

Proyectos relacionados

  • Projektwettbewerb Campus Motel NTB
    FELIX PARTNER Architektur und Design
  • Volksschule Maria Grün
    BERKTOLD WEBER Architekten
  • Stereokitchen
    Paul Kaloustian Architect
  • Cyprus New Museum
    Paul Kaloustian Architect
  • Bürobegrünung ERZ Entsorgung + Recycling, Zürich
    Hydroplant

Magazine

Otros proyectos de ARX Portugal Arquitectos

House in Possanco
Possanco, Comporta
House in Martinhal
Martinhal, Sagres
Cascais Music Conservatory
Cascais
Ílhavo City Library
Ílhavo, Aveiro
O'Porto Blood Bank
O'Porto
Barreiro School of Technology
Barreiro